Egeli genç bilim insanı Arş. Gör. Dr. Güliz Ak’ın cilt kanserlerinin tedavisinde antikanser etkisi göstermesi amaçlanan, hem sağlık çalışanlarına hem de hastalara kullanım kolaylığı sağlayacak jel formlu ilaç projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Arş. Gör. Dr. Güliz Ak tarafından hazırlanan “Melanoma Tedavisinde İkili İlaç İçeren Hedefli Nanopartikül Sisteminin Topikal Kemoterapiye Yönelik Etkinliğinin Araştırılması” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen projelerin TÜBİTAK tarafından destek görmeye devam ettiğini belirterek, “Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Arş. Gör. Dr. Güliz Ak’ın multidisipliner bir anlayışla ve farklı üniversitelerden bilim insanlarının katkısı ile hazırladığı, bir tür cilt kanseri olan melanomanın daha etkili ve hedefli tedavisi için nanoteknolojik formülasyon geliştirmeyi amaçlayan projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Genç bilim insanımızı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.
Taşıma ve uygulamada kolaylık sağlayacak
Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Arş. Gör. Dr. Güliz Ak, “Projemizde, bir tür cilt kanseri olan melanomanın daha etkili ve hedefli tedavisi için nanoteknolojik formülasyon geliştirmeyi amaçlıyoruz. Melanoma, cilt kanseri kaynaklı ölümlerin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır ve özellikle geç evrede teşhis konulan melanom vakalarında klasik klinik uygulamalar başarılı olamayabilmektedir. Projemizde hedefli ve ikili etken madde içeren nanopartiküller geliştirerek jel formunu hazırlayacağız. Bu formülasyonun melanoma tedavisindeki etkinliğini preklinik deneyler ile araştıracağız. Formülasyonun gerek hedefli ilaç taşınımına imkan sağlaması gerekse cilt yüzeyinden uygulanabilecek olması sebebiyle yüksek antikanser etki göstermesini bekliyoruz. Ayrıca, bu jel yapının cilt yüzeyinde kolaylıkla uygulanabilir oluşunun hem sağlık çalışanları hem de hastalar açısından avantaj sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Geliştirilecek olan yeni ilaç taşıyıcı sistemle ilgili herhangi bir literatür veya patente rastlanılmadığını da ifade eden Ak, “Patent araştırması için Ege Üniversitesi EBİLTEM’e teşekkürlerimi iletiyorum. Projede elde edilecek veriler doğrultusunda yine EBİLTEM aracılığıyla patent başvurusu yapmayı planlıyoruz. Elde edilecek bulguların gelecek vaat etmesi durumunda klinik araştırmalara geçilebilmesi için girişimde bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Projede, 4 üniversiteden bilim insanları yer alıyor
Projenin sözleşme aşamasında olduğunu söyleyen Arş. Gör. Dr. Güliz Ak, “Bu proje, yürütücülüğünü üstlendiğim ilk TÜBİTAK projem olacak, bu nedenle çok mutluyum. Projemizi Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi’nde (ARGEFAR) gerçekleştireceğiz. Bizleri projeler yapma konusunda daima teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak başta olmak üzere desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen hocam Prof. Dr. Ercüment Karasulu’ya çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizin değerli öğretim üyeleri ve elemanları; Prof. Dr. Şenay Hamarat Şanlıer, Prof. Dr. Ercüment Karasulu, Prof. Dr. Yiğit Uyanıkgil, Prof. Dr. Işıl Karaarslan, Doç. Dr. Nur Selvi Günel, Doç. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil, Doç. Dr. Hayal Boyacıoğlu, Doç. Dr. Burçin Kaymaz, Arş. Gör. Dr. Gülbeyaz Yıldız ve Veteriner Sağlık Teknikeri Özge Sarı Turgut ile birlikte gerçekleştireceğimiz projemizde Ege Üniversitesi dışından da değerli bilim insanları yer alıyor. Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Ulutaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Günnur Güler ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Emre Arslan, projemize katkı sağlayacaklar. Ayrıca, proje süresince lisans ve lisansüstü öğrenciler de yer alarak öğrencilerimize burs imkânı sunulacak” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder